The Team

item2

Byns Camping • 68050 Ekshärad • Sverige • 0046 (0)76 8354939 • E-Mail: info@bynscamping.eu

Klarälven Grand Tour

I år är första året vi erbjuder våra gäster chansen att paddla från Sysslebäck i norr till Karlstad i söder. Det är en sträcka på mer än 220 km. Den senare delen av resan involverar sju landtransporter. Denna Grand Tour innebär att stora delar av Värmland kan utforskas från vattnet. Perfekt för 7- till 10-dagars turer. (Endast rekommenderar vuxna)

Det finns flera platser längs vägen där det går att köpa mat, vilket innebär att du inte behöver ta med dig så mycket ut på turen.

Klarälvdalen Kanot

Vi är, med all rätt, stolta över den tillväxt vi har sett de senaste 8 åren, med gäster från hela världen. En del gäster har nu varit hos oss tre till fyra gånger.

Vi har ett stort utbud av turer på flera olika älvar i området. Våra gäster har möjlighet att välja våra kanot- och transportpaket eller våra Premium Service paket, som inkluderar kanot, hyra av campingutrustning och transport. En jättebra möjlighet för dig som vill slippa besväret med att ta med dig tält och sovsäck m.m.

Take a look at 2015 at Byns here!

Som medlemmar i Leave No trace (Lämna inga spår), är vi väldigt noga med attuppmuntra våra gäster till att vara ansvarsfulla när de är ute på tur. Alla våra flerdagarsgäster får information om Leave No Trace och om allemansrätten för att förstå hur de kan njuta av sina turer samtidigt som de är rädda om den svenska naturen, så att fler kan njuta av den i framtiden. Vi känner att Leave No Trace är ett bra komplement till den svenska allemansrätten.

Vi lånar ut speciellt preparerade kartor och informationsblad till våra gäster med viktig information för varje enskild tur.

Kanot- och Kajaktours
Season 2018
CAMPSITE OPEN:
26/05 to 03/09.
Reception open: 
8.30 to 11.00 & 16.30 to 19.00 hrs.

HIGH SEASON
01/07 to 14/08.
Reception open: 8.30 to 21.00 hrs 

Open for: Klarälvdalen Challenge.
Stuga:2night minimum for race.
01/09 to 03/09

Andre & Barbara, Germany:

''Thank you very much for this nice trip. We really enjoyed the wilderness, canoeing, fishing, BBQ, camping and relaxing.
The best feed back of all: we want to do it again!''

Logon

Klarälven turer

Klarälven är en av Sveriges längsta älvar och perfekt att upptäcka i kanot eller kajak. Normalt rinner den i en hastighet av 2km/h. Det är en älv som erbjuder något för alla. Idealisk för de som paddlar för första gången.

Våra väldigt populära dagsturer i kanot erbjuder turer på 16 km till 22 km. De startar uppströms och tar er tillbaka till Byns. Enligt vår mening, är det här antagligen den vackraste delen av älven.
Om ni planerar att paddla en dag i kajak så kommer ni antagligen att uppskatta att starta i Stöllet och sedan paddla tillbaka till Byns. En fantastisk tur på omkring 42 km.
Många gäster ser vilda djur på deras resor längs älven, t.o.m. björn har varit synlig vid älven.

Prisexempel – Kanot dagstur för 2 gäster, inklusive transport, endast 550 kr!

Vi erbjuder också flera långturer, allt från 2 till 10 dagar. Varför inte paddla den klassiska turen mellan
Sysslebäck och Byns? Omkring 94 km lång. Idealisk sträcka för 4- till 6-dagars turer.

Prisexempel – 4-dagars tur från Branäs till Byns, för 2 gäster, inklusive transport, endast 1600 kr!

Vi har perfekta lösningar för familjer som vill paddla tillsammans. Varför inte välja vårt Big Canadian paket? Big Canadian är en väldigt bra kanot från Gatz med 5 st säten. Den är väldigt stabil och är enkel för två vuxna att manövrera. Det betyder att föräldrar med två eller tre barn kan paddla i samma kanot. Det finns även plats för packning.
I paketet ingår ett Tipi-tält, stort nog för att hela familjen ska ha det bekvämt och säkert. Tipi-tältet fungerar även bra för tre vuxna som vill paddla tillsammans men ändå ha mycket plats över för utrustning.

Prisexempel - Big Canadian familjepaket, 4 dagar, Branäs till Byns, inkl. transport, endast 3000 kr! 

Svartälven turer

Svartälven ger en helt annan känsla än Klarälven då den erbjuder en mer varierad typ av vatten och natur. En kombination av älvar och sjöar, ibland sammanlänkade av transportsträckor, gör resan väldigt intressant.
Landtransporterna skapar vanligtvis inga större problem om du packat klokt och lätt! För att underlätta er vistelse tillhandahåller vi kanotvagnar.
Vi erbjuder en unik service när ni bokar Svartälven turer. Du bokar startdatum och antal dagar du vill vara ute på turen. Vi tillhandahåller en turkarta där flera olika numrerade punkter finns. Punkterna är ”kontaktplatser” om ni får några problem på turen. De kan också fungera som upphämtningsplatser. Detta medför att ni inte är tvingade att nå en fast avslutningsplats, om det skulle ta lite längre tid än förväntat. Om ni hittar en fin campingplats och vill stanna en extra natt, så är det inga problem. Vi hämtar er fortfarande på rätt dag och tid, men på den nya upphämtningsplatsen. Det enda ni behöver göra är att kontakta oss er sista morgon ute på turen och berätta vilken numrerad upphämtningsplats ni har nått, så hämtar vi er där. Detta enkla system har fungerat bra. Svartälven turer passar bra som 4- till 7-dagars alternativ.

Prisexempel – 2 gäster, Svartälven 5 dagar, inklusive transport och kanotvagn, 2875 kr.

Rottnan turer

Rottnan är ett mindre älvsystem som startar vid norska gränsen och som sträcker sig tillbaka in i Värmland. Den första delen av resan är ett smalt parti, som vid högvatten flyter väldigt snabbt. Det kan finnas en del träd och grenar som hänger ner och som bör undvikas. Dessa träd och grenar kan också göra turen mer spännande och rolig! På den andra delen av resan breder älven ut sig och flyter långsammare. Här har du stor chans att få se bäver och du kommer garanterat att längs resan få se massor av spår efter deras framfart. Bra för 3- eller 4-dagars ”snälla” turer, ungefär 40 km.

Prisexempel – 2 gäster, Rottnan 3 dagar, inklusive transport, 2200 kr.

Framtida notering: Vi har ett samarbete med Klarälvdalens Folkhögskola och under sommaren 2011 sponsrade vi 2 elever som skulle paddla och kartlägga en förlängning till Rottnan turen. Denna nya tur kommer att bli väldigt bra som 7-dagars tur, för lite mer erfarna gäster som vill ha mer vildmarkskänsla. Denna tur kommer att vara tillgänglig sommaren 2013!

Var snäll och notera att alla turer på Svartälven och Rottnan kräver att ni blir transporterade till och från start och mål på er tur.

Guidade turer

Vi kommer att fortsätta hjälpa våra gäster att få ut det mesta av kanotturerna genom att arbeta med Dave Latham. Dave har stor erfarenhet av kanotpaddling. Han kommer att hålla i 7-dagars turer i vårat område. Daves turer är bra för både nybörjare och mer erfarna gäster. Alla kan lära sig något på turerna och dra nytta av Daves erfarenhet som tränare på nivå 5. Dave kommer att använda sig av Leave No Trace principer på alla sina turer. 

Arno Gatz and family on Klarälven

Vår utrustning

All den utrustningen ni kan hyra av oss är i toppskick. Våra kanoter kommer från den erkända tyska företaget Gatz. Sommaren 2011 fick vi den stora äran att anordna två turer åt Arno Gatz och hans familj. Arno är dryga 70 år gamla men har fortfarande kvar sin passion för paddling.

Vi har ett stort utbud av kanoter från Gatz för att kunna tillgodose ert behov, allt från soloturen till familjeturen där ni kan hyra den 5.9 meter långa Big Canadian kanoten.
Campingutrustningen vi erbjuder, är tält och sovsäckar från Marmot, stormkök från Trangia m.m.

Vi är speciellt noggranna med säkerhetsutrustningen och vi har sju olika storlekar på flytvästar. Allt för att alla ska få en flytväst som passar perfekt.

Vi har vattentäta tunnor, ryggsäckar och kanotvagnar som ingår i uthyrningsavgiften.

Klicka här för att kontakta oss för ytterligare information om kanot- och kajakuthyrning.

Faciliteter i slutet av turen

Eftersom alla våra gäster avslutar sina turer på Byns kan det vara bra att komma ihåg att toalett och dusch finns tillgängliga vid turens slut. Varför inte stanna en natt på Byns efter att ni har avslutat er tur, för att koppla av och kanske tvätta lite kläder innan ni fortsätter att semestra. Ni kan använda eget tält eller hyra en stuga som ger extra komfort.

Vi säljer även varma och kalla drycker samt glass i receptionen.